ZAKWAS Z BURAKÓW
PRZEPIS
Zapraszamy na nasz FanPage na Facebooku
Zakwas z buraków poprawia pracę jelit. Jest bogaty w witaminę C .
Wzmacnia odporność organizmu, reguluje ciśnienie i stężenie cholesterolu we krwi. Bogaty także w minerały między innymi żelazo.
SKŁADNIKI:
Buraki ćwikłowe 5 sztuk
Łyżka stołowa soli
6 ząbków czosnku
Majeranek
3 listki laurowe
kwas mlekowy pół szklanki lub skórka chleba na zakwasie
Woda przegotowana lub z filtra o pokojowej temperaturze
PRZYGOTOWANIE:
Buraki myjemy i szorujemy szczoteczką i kroimy w plastry .
Wrzucamy na dno naczynia najlepiej szklanego.
Dodajemy pokrojony czosnek.
Następnie sól i zalewamy wodą
(jeżeli robicie w garnku wody musi być tyle aby przykryła buraki ok 5 cm nad nimi).
Na koniec dodajemy przyprawy i odstawiamy w kuchni pod ,,krzesełko ,, wcześniej przykrywamy gazą.
Wstawiony zakwas stoi 6 dni, możemy zebrać pianę jeśli powstanie, ale nie musimy. Jeżeli stworzy się biały kożuch zdejmujemy go. Po 6 dniach zakwas jest gotowy do spożycia zlewamy go i wstawiamy do lodówki.
Zapraszam na film, w którym mówię jak wykonać zakwas i co jest najważniejsze w nim.
POWODZENIA !
Nasz FanPage na Facebooku
https://www.facebook.com/PostneKulinaria
Nasz BLOG
https://www.postnekulinaria.blogspot.com
Nasz Kanał na Youtube
Kanał YouTube - ZDROWE ŻYWIENIE
Mail kontaktowy :
zdrowezywieniediety@gmail.com
SKŁADNIKI:
Buraki ćwikłowe 5 sztuk
Łyżka stołowa soli
6 ząbków czosnku
Majeranek
3 listki laurowe
kwas mlekowy pół szklanki lub skórka chleba na zakwasie
Woda przegotowana lub z filtra o pokojowej temperaturze
PRZYGOTOWANIE:
Buraki myjemy i szorujemy szczoteczką i kroimy w plastry .
Wrzucamy na dno naczynia najlepiej szklanego.
Dodajemy pokrojony czosnek.
Następnie sól i zalewamy wodą
(jeżeli robicie w garnku wody musi być tyle aby przykryła buraki ok 5 cm nad nimi).
Na koniec dodajemy przyprawy i odstawiamy w kuchni pod ,,krzesełko ,, wcześniej przykrywamy gazą.
Wstawiony zakwas stoi 6 dni, możemy zebrać pianę jeśli powstanie, ale nie musimy. Jeżeli stworzy się biały kożuch zdejmujemy go. Po 6 dniach zakwas jest gotowy do spożycia zlewamy go i wstawiamy do lodówki.
Zapraszam na film, w którym mówię jak wykonać zakwas i co jest najważniejsze w nim.
POWODZENIA !
Nasz FanPage na Facebooku
https://www.facebook.com/PostneKulinaria
Nasz BLOG
https://www.postnekulinaria.blogspot.com
Nasz Kanał na Youtube
Kanał YouTube - ZDROWE ŻYWIENIE
Mail kontaktowy :
zdrowezywieniediety@gmail.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz