wtorek, 31 stycznia 2017

ZAKWAS Z BURAKÓW - PRZEPIS

ZAKWAS Z BURAKÓW

PRZEPIS

Zapraszamy na nasz FanPage na Facebooku

Zakwas z buraków poprawia pracę jelit. Jest bogaty w witaminę C .
Wzmacnia odporność organizmu, reguluje ciśnienie i stężenie cholesterolu we krwi. Bogaty także w minerały między innymi żelazo.




SKŁADNIKI: 


Buraki ćwikłowe 5 sztuk
Łyżka stołowa soli
6 ząbków czosnku
Majeranek
3 listki laurowe
kwas mlekowy pół szklanki lub skórka chleba na zakwasie
Woda przegotowana lub z filtra o pokojowej temperaturze

PRZYGOTOWANIE:

Buraki myjemy i  szorujemy szczoteczką i kroimy w plastry .
Wrzucamy na dno naczynia najlepiej szklanego.
Dodajemy pokrojony czosnek.
Następnie sól i zalewamy wodą 
(jeżeli robicie w garnku wody musi być tyle aby przykryła buraki ok 5 cm nad nimi).
Na koniec dodajemy przyprawy i odstawiamy w kuchni pod ,,krzesełko ,, wcześniej przykrywamy gazą.
Wstawiony zakwas stoi 6 dni, możemy zebrać pianę jeśli powstanie, ale nie musimy. Jeżeli stworzy się biały kożuch zdejmujemy go. Po 6 dniach zakwas jest gotowy do spożycia zlewamy go i wstawiamy do lodówki. 


Zapraszam na film, w którym mówię jak wykonać zakwas i co jest najważniejsze w nim.




POWODZENIA !

Nasz FanPage na Facebooku 
https://www.facebook.com/PostneKulinaria

Nasz BLOG
https://www.postnekulinaria.blogspot.com

Nasz Kanał na Youtube
Kanał YouTube - ZDROWE ŻYWIENIE

Mail kontaktowy :
zdrowezywieniediety@gmail.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz