wtorek, 31 stycznia 2017

ZAKWAS Z MARCHWI - PRZEPIS

PRZEPIS NA ZAKWAS Z  MARCHWI

(przepis podany na słoik litrowy) 


CIEKAWOSTKA

Ten rodzaj kiszonki wspaniale nadaje się dla dzieci, które kręcą nosami na inne kiszonki.
Smak jest lżejszy i słodszy :)

Kiszonki warto jeść zwłaszcza w okresie zimowy, kiedy występuje niedobór świeżych warzyw.
Podnoszą one naszą odporność na przeziębienia i infekcje układu oddechowego.
Są bogate w witaminy i składniki mineralne, a ubogie w kalorie.
Pomagają w przywróceniu równowagi kwasowo zasadowej i regulują przemianę materii.
Są pomocne w walce z otyłością. 


SKŁADNIKI:


1 duża marchew lub dwie małe 
płaska łyżka stołowa soli
woda przegotowana temperatura pokojowa

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchew myjemy szczoteczką.
Nie obieramy.
Kroimy w plasterki a następnie wrzucamy do słoika.


2. Zalewamy wodą do pełna, zasypujemy solą.
Odstawiamy przykrywając gazą na 6 dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.



3. Po 6 dniach zakwas wygląda tak jak na zdjęciu i jest gotowy do spożycia.
Przechowujemy w lodówce.


Na Zdrowie :)


Zapraszam na nasz FanPage na Facebooku
https://www.facebook.com/PostneKulinaria

Zapraszam na kanał na YouTube
Kanał na Youtube - ZDROWE ŻYWIENIE

Zapraszam na film jaki nagrałam po poście o moim samopoczuciu


1 komentarz: