PRZEPIS NA ZAKWAS Z MARCHWI
(przepis podany na słoik litrowy)
CIEKAWOSTKA
Ten rodzaj kiszonki wspaniale nadaje się dla dzieci, które kręcą nosami na inne kiszonki.
Smak jest lżejszy i słodszy :)
Kiszonki warto jeść zwłaszcza w okresie zimowy, kiedy występuje niedobór świeżych warzyw.
Podnoszą one naszą odporność na przeziębienia i infekcje układu oddechowego.
Są bogate w witaminy i składniki mineralne, a ubogie w kalorie.
Pomagają w przywróceniu równowagi kwasowo zasadowej i regulują przemianę materii.
Są pomocne w walce z otyłością.
Kiszonki warto jeść zwłaszcza w okresie zimowy, kiedy występuje niedobór świeżych warzyw.
Podnoszą one naszą odporność na przeziębienia i infekcje układu oddechowego.
Są bogate w witaminy i składniki mineralne, a ubogie w kalorie.
Pomagają w przywróceniu równowagi kwasowo zasadowej i regulują przemianę materii.
Są pomocne w walce z otyłością.
SKŁADNIKI:
1 duża marchew lub dwie małe
płaska łyżka stołowa soli
woda przegotowana temperatura pokojowa
PRZYGOTOWANIE:
1. Marchew myjemy szczoteczką.
Nie obieramy.
Kroimy w plasterki a następnie wrzucamy do słoika.
Nie obieramy.
Kroimy w plasterki a następnie wrzucamy do słoika.
2. Zalewamy wodą do pełna, zasypujemy solą.
Odstawiamy przykrywając gazą na 6 dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
Odstawiamy przykrywając gazą na 6 dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej.
3. Po 6 dniach zakwas wygląda tak jak na zdjęciu i jest gotowy do spożycia.
Przechowujemy w lodówce.
Przechowujemy w lodówce.
Zapraszam na kanał na YouTube
Kanał na Youtube - ZDROWE ŻYWIENIE
Kanał na Youtube - ZDROWE ŻYWIENIE
Mój ma goryczkę. Wolę inne warzywa.
OdpowiedzUsuń