wtorek, 31 stycznia 2017

OCET JABŁKOWY - PRZEPIS


PRZEPIS NA OCET JABŁKOWY



Na ocet jabłkowy, 
który ma wiele drogocennych i zbawiennych właściwości dla naszego organizmu,  
będziemy dłużej czekać niż na inne kwasy bo aż 5 tygodni, 
ale warto, bo mamy swój i bez konserwantów.

SKŁADNIKI:

(przepis jest na 1 słoik litrowy)

Obierki z jednego kilograma jabłek, mogą być także ogryzki jak robimy szarlotkę lub przeciery jabłkowe.




2 duże stołowe łyżki miodu PRAWDZIWEGO


Woda przegotowana o temperaturze pokojowej



PRZYGOTOWANIE:

Do słoika wkładamy obierki od jabłek, dodajemy wodę i miód.
Odstawiamy na 5 tygodni pod gazowym przykryciem.
Obierki nie mogą wystawać poza wodę.
Kolor octu jest uwarunkowany kolorem skórek od jabłek.


POWODZENIA :)

Zapraszam na nasz FanPage na Facebooku
https://www.facebook.com/PostneKulinaria

Zapraszam na kanał na YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCMDadefuky7F4cAb_noKQdw

Zapraszamy na Film - Dlaczego powstał kanał na YouTube ZDROWE ŻYWIENIE TV ?!




3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam tak jesienią z własnych jabłek niepryskanych i niestety ocet cały czas śmierdział winem ... w niczym nie przypominał słodkiego zapachu kupnego octu. Dwa wielkie słoje musiałam wylać :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Szanowna Pani,

    dziękuję za fantastyczny blog.
    Mam pytanie, w jaki sposób jak w słoiku utrzymać jabłka pod powierzchnią wody?
    Cały czas wypływają...
    Czym je przyciążyć, skoro otwór słoika jest mały?
    Z pozdrowieniami
    Iwona

    OdpowiedzUsuń