wtorek, 31 stycznia 2017

SWOJA KISZONA KAPUSTA - PRZEPIS

JAK UKISIĆ SWOJĄ KISZONĄ KAPUSTĘ ? 

PRZEPIS 


UWAGA!

Kapusta kiszona ma dużo witaminy C oraz B,E. Uodparnia, dotlenia całe ciało. 
Posiada naturalne przeciwutleniacze.
 Oprócz witamin posiada wapń, magnez, żelazo i potas. 
Bakterie znajdujące się w kapuście rozkładają cukry w kwas mlekowy. 
Kapusta działa bakteriobójczo i grzybobójczo. 
Wspomaga przemianę materi.

SKŁADNIKI:


1 duża główka kapusty białej
3 marchewki średnie
1 łyżka stołowa soli
1 mała łyżeczka kminku

PRZYGOTOWANIE:

1. Marchewki ścieramy na tarce z małymi lub większymi oczkami.


2. Kapustę kroimy w cienkie paski , ale najpierw pozbywamy się liści zewnętrznych i głąba. Oczywiście wszystko wcześniej myjemy .


3. Kapustę z marchwią wrzucamy do garnka lub innego naczynia i zasypujemy solą i kminkiem i ugniatamy rękoma bardzo mocno tak, żeby puściła sok który przykryje kapustę.

a)



b)


4. Wszystko przykrywamy dużym talerzem i stawiamy ciężki  litrowy  słoik z czymś w środku.


5. Przykrywamy garnek ścierką  lub gazą i odstawiamy na 3 dni w ciepłe miejsce .
Po trzech dniach nakłuwamy widelcem , aby odeszło powietrze i wstawiamy w chłodne miejsce.
Kapusta gotowa do jedzenia jest już  po 6 dniach :). 

SMACZNEGO!



Zapraszam na FanPage na Facebooku
https://www.facebook.com/PostneKulinaria

Zapraszam do Grupy wsparcia na Poście / Diecie Dr Ewy Dąbrowskiej
Post / Dieta wg Dr Ewy Dąbrowskiej - pomoc i wsparcie :)

Kanał na YouTube
Kanał YouTube - ZDROWE ŻYWIENIE

4 komentarze:

  1. Co nakluwamy widelcem bo nie za bardzo odczytalam :) ile taka kapusta moze stac w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpinam się pod pytanie Koleżanki powyżej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kapustę odgazowuje się przez nakłuwanie, można pougniatać po prostu w tym garnku, by się gazy z fermentacji przemieściły ku górze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziewczyny nie jestem pewna czy kapustę można kisić w metalowym garnku. Sprawdcie to.

    OdpowiedzUsuń