GOTOWANE WARZYWA:
Dozwolone warzywa gotujemy na parze lub w wodzie ,, aldente,,
Po ugotowaniu kroimy, doprawiamy ziołami, solą i posypujemy zieleniną.
Przykłady łączenia warzyw:
marchew, kalafior, brokuł
brukselka, kalafior, marchew
dynia, kalafior, brukselka
papryka czerwona, dynia,cukinia
cukinia, marchew, dynia itp.
brukselka, kalafior, marchew
dynia, kalafior, brukselka
papryka czerwona, dynia,cukinia
cukinia, marchew, dynia itp.
ZUPA JARZYNOWA:
Warzywa podstawowe:
korzeń selera
korzeń pietruszki i natka pietruszki
cebula
por
marchew
czosnek
łodygi selera i pietruszki
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w kostkę, plasterki, paski lub w całości, zagotować w wodzie.
Na takiej bazie możemy zrobić zupę jarzynową, ale także może być to podstawą do innych zup np: ogórkowa, kapuśniak, pomidorowa, krem z dyni (wtedy zblenderować).
Doprawić ziołami, kurkumą i solą.
BIGOS JARSKI:
SKŁADNIKI:
kapusta kiszona
marchew
dwa słodkie jabłka
dwa pomidory
ziele angielskie
liść laurowy 2 szt
sól
pieprz
papryka czerwona
Kminek
Przygotowanie:
Kapustę umyć, odcisnąć i pokroić. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Jabłko, pomidora pokroić w ćwiartki i wszystko razem wrzucić i gotować z liściami laurowymi i zielem angielskim. Gotować do miękkości i rozpadu jabłek oraz pomidorów. W końcowym etapie gotowania doprawić przyprawami do smaku.
MUS JABŁKOWY:
Jabłka pokroić w ćwiartki i upróżyć w małej ilości wody pod przykryciem, ubić tłuczkiem i dodać cynamon.
PIECZONE JABŁKO:
Jabłko umyć i włożyć do naczynia żaroodpornego piec ok 40 minut w 180 stopni, po upieczeniu posypać cynamonem.
Zapraszam na nasz FanPage na Facebooku :
https://www.facebook.com/PostneKulinaria
Zapraszam także na film świadectwo Agnieszki na Poście
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz