niedziela, 29 stycznia 2017

MENU - PRZEPISY NA PIERWSZE 10 DNI POSTU WARZYWNO - OWOCOWEGO W DOMU

MENU 

PIERWSZE 10 DNI




Jeśli wytrzymacie 10 dni będziecie już mieli swoje pomysły na dania,
 a także motywację i siłę aby wytrwać .
Życzę powodzenia i trzymam kciuki za Was :)




1. DZIEŃ PIERWSZY

ŚNIADANIE:

Na czczo pijemy zakwas buraczany
Sok z marchwi
Woda  z cytryną
Surówka: kapusta pekińska,cebula czerwona, ogórek kiszony papryka czerwona, pomidor, zioła prowansalskie (pokroić w kostkę)
Do tego zjadamy pół grejfruta 


OBIAD:

Krem brokułowy z jarmużem (brokuł, jarmuż, czosnek, cebula zagotować i zblenderować)
Frytki z Dyni (pokroić, 40 minut w piekarniku - posolić)
Surówka: dynia, jabłko, cynamon (zetrzeć na tarce)
Jabłko

KOLACJA:

Sok warzywny  (pietruszka zielona,jarmuż, jabłko, cytryna -  zblenderować)
Surówka: kalafior na surowo do pochrupania
bigos ze świeżej kapusty - jarski


2. DZIEŃ DRUGI

ŚNIADANIE:

Zakwas buraczany
Woda z cytryną
Sok z marchwi
Surówka: biała kapusta, marchew, jabłko, ocet jabłkowy, koperek zielony
Gotowana biała rzodkiew posypana zieloną pietruszką
Jabłko 

OBIAD:

Zupa jarzynowa 
Sałatka: cukinia, papryka,,ogórek kiszony,czosnek
szaszłyki jarskie (cebula, ogórek kiszony,dynia, seler, marchew,cukinia posypane ziołami prowansalskimi)
jabłko

KOLACJA:

Sok pomidorowy
Surówka: czarna rzepa,jabłko, marchew, zielona pietruszka
jabłko pieczone z cynamonem
ogórek kiszony


3. DZIEŃ TRZECI: 

ŚNIADANIE:

Zakwas buraczany
Woda z cytryną
Sok z marchewki,buraka,jabłka,pietruszki
Sałatka: pomidory z cebulą i przyprawami
Marchewka pokrojona w słupki do chrupania
Pół grejfruta

OBIAD:

Zupa krem z kalafiora (ugotować kalafior,czosnek, por, doprawić ziołami zblenderować)
Surówka: Pietruszka, jabłko, marchew, cytryna
Gołąbki postne (kapusta faszerowana warzywami z przecierem pomidorowym)
Mus jabłkowy z cynamonem ( uprażyć w garnuszku do miękkości zgnieść tłuczkiem do ziemniaków)

KOLACJA:

Sok warzywny: brokuł,seler naciowy,jabłko, cytryna, imbir (wycisnąć)
Surówka: kapusta kiszona, marchew, cebula.
Leczo jarskie

4. DZIEŃ CZWARTY:

ŚNIADANIE:

Zakwas buraczany
Woda z cytryną
Sok z marchewki, jabłka i grejfruta
Sałatka: Ogórek kiszony z cebulą i rzodkiewką
Pieczona cebula posypana pietruszką
Pół grejfruta

OBIAD:

Zupa pomidorowa postna (włoszczyznę zagotować na wywar dodać kurkumę,pomidory,doprawić- można zmiksować)
Sałatka: mix sałat, pomidor, papryka kolorowa,ogórek kiszony,rukola, zioła
Jabłko

KOLACJA:

Sok grejfrutowy
Bigos jarski z kiszonej kapusty
Dynia pieczona z jabłkiem w formie szarlotki ( zetrzeć na tarce dodać cynamonu i w piekarniku zapiec dynię z jabłkami upróżonymi w garnku)


5. DZIEŃ PIĄTY

ŚNIADANIE:

Zakwas buraczany
Sok z marchwi 
Herbatka ziołowa
Surówka: marchewka z jabłkiem
Pomidor
Pół grejfruta

OBIAD:

Krem z dyni (ugotować dynię i zmiksować)
Surówka: Sałata zielona, pomidor, szczypiorek
Gotowane Trio warzywne na parze( marchew, kalafior, brokuł)
Jabłko

KOLACJA:

Herbatka ziołowa
Surówka: kapusta czerwona, jabłko,marchew, koperek zielony,ocet jabłkowy lub cytryna
Puree z korzenia pietruszki z czosnkiem gotowanym (zmiksować i doprawić)
Kalarepa


6. DZIEŃ SZÓSTY:

ŚNIADANIE:

Zakwas z buraka
Sok z marchwi
Herbatka owocowa
Sałatka: cukinia, ogórek zielony, seler naciowy, szczypiorek , zioła
Papryka czerwona pokrojona w paski do pogryzienia
Pół grejfruta

OBIAD:

Krem z pora (dwa pory pokroić w plastry dodać cebulę, czosnek, zioła i zmiksować)
Carpacio z buraków ( ugotowany burak w cieniutkie plasterki pokroić, posypać startym czosnkiem, doprawić octem jabłkowym z ziołami i posypać rukolą)
Surówka: biała rzodkiew z jabłkiem
Jabłko

KOLACJA:

Sok z ogórka zielonego i cytryny
Surówka: tarty brokuł,rzodkiewka, czosnek, ogórek kiszony
Jabłko pieczone faszerowane maliną

7. DZIEŃ SIÓDMY 

ŚNIADANIE:

Zakwas buraczany
Sok z marchwi i  korzenia pietruszki 
Surówka: dynia, jabłko, sok z cytryny
Cebula gotowana z pomidorami i ziołami 
Pół grejfruta

OBIAD:

Zupa ogórkowa ( wywar z włoszczyzny dodać kwas z ogórków i startego ogórka doprawić do smaku)
Surówka: rzodkiewka, rzepa, ogórek kiszony.
Pieczone cukinie faszerowane( Cukinie przekroić wydrążyć  miąsz i  pokroić go w kostkę.Miąsz wrzucamy do garnka z papryką, cebulą, czosnkiem, ogórkiem kiszonym, dynią :wszystko w kostkę kroimy i dusimy 15 minut zalewamy gęstym przecierem pomidorowym i wkładamy jako miąsz do cukini i wszystko razem układamy do piekarnika i pieczemy 40 minut.
Jabłko

KOLACJA:

Sok z kapusty kiszonej
Pieczona dynia z cebulą pieczoną i papryką pieczoną
Mus jabłkowy

8. DZIEŃ ÓSMY

ŚNIADANIE:

Zakwas buraczany
Sok z marchwi i jabłka
Sałatka z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli
Papryka pokrojona w paski do pochrupania
Pół grejfruta 

OBIAD:

Zupa krem z marchewki i pomidorów
Puree z dyni
Kalafior pieczony z przyprawami
Jabłko pieczone z cynamonem

KOLACJA:

Sok warzywny  
Pieczona cukinia z ziołami 
Ogórek kiszony

9. DZIEŃ DZIEWIĄTY

ŚNIADANIE:

Zakwas buraczany
Sok z marchwi
Woda
Surówka: papryka, rzodkiewka, kiszony ogórek, cebula
kalarepa do pochrupania

OBIAD:

Zupa cebulowa -krem ( wywar z włoszczyzny plus 3 cebule i czosnek doprawić zmiksować)
Bigos z kapusty dowolnej 
Gotowany brokuł 
Jabłko


KOLACJA:

Sok pomidorowo - paprykowy na ostro
Herbatka ziołowa
Pieczony czosnek z cebulą 
Ogórek kiszony 


10. DZIEŃ DZIESIĄTY

ŚNIADANIE:

Zakwas buraczany
Sok z marchwi
surówka z buraka gotowanego z jabłkiem i cytryną sól i pieprz
Papryka kolorowa z ogórkiem kiszonym i cebulą
Pół grejfruta

OBIAD:

Zupa kapuśniak
Leczo warzywne 
Frytki z korzenia selera
Jabłko pieczone

KOLACJA:

Sok z grejfruta i jabłka
Puree z  korzenia pietruszki i marchewki
ogórek zielony do pochrupania

Pamiętajmy, że pijemy ok 2 litry dziennie płynów pomiędzy posiłkami .


SMACZNEGO :)

ZAPRASZAMY również na :

Nasz FanPage na Facebooku
https://www.facebook.com/PostneKulinaria

Nasza Grupa Wsparcia na Facebooku dla osób na Poście i przygotowujących się do niego
Post / Dieta wg Dr Ewy Dąbrowskiej - pomoc i wsparcie :)

Nasza Grupa Wsparcia na wychodzeniu z Postu
Najlepsze ćwiczenie na kręgosłup
Dbam o kręgosłup

Blog z objaśnieniem ćwiczenia na kręgosłup
http://dbamokregoslup.blogspot.com



3 komentarze:

  1. Witam :)
    Mam pytanie, ile kcal ma szklanka 250 ml zakwasu buraczanego ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :)
    Mam pytanie dotyczące menu. Czy my mamy to wszystko zjeść? Tzn np w pierwszym dniu napisane jest że na obiad zjadamy Krem brokułowy z jarmużem, Frytki z Dyni i Surówkę. Czyli jemy te wszystkie 3 dania czy wybieramy sobie jedno?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak to jest caly posilek czyli te 3 dania.

    OdpowiedzUsuń