niedziela, 29 stycznia 2017

Najważniejsze Zasady Przygotowywania Postnych Posiłków

NAJWAŻNIEJSZE  ZASADY  PRZYGOTOWYWANIA 
POSTNYCH  POSIŁKÓW
1. Kupujemy dozwolone sezonowe warzywa i owoce.

2. Warzywa do posiłków dobrze myjemy i przygotowujemy krótko przed spożyciem.

3. Nie dodajemy CUKRU ani OLEJU !


4. Możemy  używać ziół suszonych i świeżych jako przyprawy.

5. Używamy SOLI szarej Kłodawskiej lub Himalajskiej.

6. Krótko gotujemy warzywa - nie rozgotowujemy.

7. Do surówek możemy łączyć warzywa i owoce dozwolone.

8. Dobrze wszystko przeżuwamy - unikniemy wzdęć !

9. Spożywamy w określonej kolejności :
- zakwas
- soki naturalne
- woda
- surowe dozwolone owoce i warzywa
- duszone (gotowane, pieczone ) dozwolone warzywa i owoce

10. Sok z marchwi pić jedną szklankę dziennie (250 ml).
Marchew dobrze wyszorować, obciąć końcówki. Nie obierać.

11. Należy pić minimum 2 litry płynów  dziennie : 
- wodę 
- herbaty ziołowe, owocowe
- soki naturalne rozcieńczone wodą 1/4

12. NIE PIJEMY CZARNEJ KAWY  i  HERBATY.

13. Osoby z nadwagą i cukrzycą powinny ograniczyć marchew i buraki.
Cukrzykom nie zaleca się gotowanych buraków, jabłek, marchwi i dyni, a także coku z marchwi.

14. Przy nadciśnieniu nie zaleca siękiszonych ogórkó (sól).

15. Pijemy ok. 20 min. przed posiłkami i ok 45 min. po posiłku, 
a także  pomiędzy posiłkami.
W  TRAKCIE  POSIŁKÓW  NIE  POPIJAMY !

 16. Osoby z wrzodami żołądka zaczynają pierwsze 3 dni od samych naturalnych soków rozcieńczonych z wodą w stosunku 1/4. (100 ml soku / 400 ml wody).
Później surowe warzywa zastąpić gotowanymi.

17. Alergicy powinni wykluczyć cytrusy, pomidory i paprykę !

18. Po zakończeniu Postu nie wracamy do starych nawyków, tylko żywimy się zdrowo i pełnowartościowo naturalnymi i nie przetworzonymi produktami.

19. Jeden dzień w tygodniu, okresowo, zaleca się w ramach profilaktyki powrót do Postu.
Możliwe jest także dwa dni w tygodniu, np. środa i piątek.

20. Dwutygodniowa Dieta jest korzystna w większości schorzeń.

21. W zaawansowanych chorobach takich jak ;
- choroba niedokrwienna serca
- choroby z autoagresji (gościec)
- zwyrodnienie stawów, 
zaleca się dwa cykle diety po 6 tygodni na rok i jeden dzień w tygodniu na stałe.

Zapraszam do obejrzenia mojego Filmu na ten temat :)
Kliknij w zdjęcie poniżej

Mail do kontaktu :
zdrowezywieniediety@gmail.com


1 komentarz:

  1. Witam,
    mam pytanie do pkt 9. rozumiem, że to koklejność na cały dzień, np na sniadanie zakwas lub sok, potem świeże warzywa a na koniec gotowane np. na obiad? czy są jakieś dyspozycje co do godzin? np, że śniadanie nie później niż 2h od momentu obudzenia się? i co sie stanie jeżeli np. po 2 tygodniach postu zjemy jeden normalny posiłek? automatycznie przerywa się wewnętrzne odżywianie?

    OdpowiedzUsuń